Rudy Jansen (achter) van café De Zwaan krijgt bij de organisatie van de Hengelse Embassy tegenwoordig hulp van onder andere Daniel Menkveld (links) en Chiel-Jan Lenderink. Foto: Luuk Stam
Rudy Jansen (achter) van café De Zwaan krijgt bij de organisatie van de Hengelse Embassy tegenwoordig hulp van onder andere Daniel Menkveld (links) en Chiel-Jan Lenderink. Foto: Luuk Stam

Hengelse Embassy beleeft tweede jeugd

Algemeen

HENGELO - Darttoernooi in Hengelo stond jarenlang op een laag pitje, maar overtreft nu de deelnemersaantallen uit de beginjaren. Op vrijdag 24 maart begint de zeventiende editie.

Door Luuk Stam

Met enkele spraakmakende edities beleefde de Hengelse Embassy in café De Zwaan begin deze eeuw een vliegende start. Dat succes stagneerde toen profdarter Raymond van Barneveld minder ging winnen en de populariteit van het darten afnam. Het Hengelose toernooi trok jaarlijks nog maar enkele tientallen deelnemers. Een vernieuwde organisatie blaast het geheel sinds een paar jaar nieuw leven in. Met succes. Nu staan ruim 150 darters aan de start van de zeventiende editie.

Het toernooi is verspreid over vier avonden. Op vrijdag 24 maart en vrijdag 31 maart zijn de voorrondes voor de mannen. Op vrijdag 7 april spelen de dames en de koppels hun voorrondes. De finaleavond is op zaterdag 15 april. Dit alles gebeurt in een parodie op de Embassy, het voormalige wereldkampioenschap darten. Elke deelnemer heeft zijn eigen opkomstmuziek, er is een speaker en er zijn opkomstdames die de spelers naar het podium begeleiden.
De allereerste editie van de Hengelse Embassy kan kroegbaas Rudy Jansen zich nog goed herinneren. Het was 2001, er waren zo'n veertig deelnemers, het complete toernooi vond plaats op één avond en tijdens de finale om vier uur 's nachts stond zelfs de wijkagent mee te kijken. "Ik had snel een schema in elkaar gezet", vertelt de uitbater van café De Zwaan. "Dat liep nogal uit. We moesten eigenlijk al sluiten, maar de finale hebben we af mogen maken."

De winst tijdens die allereerste uitgave ging naar Roel IJzereef. "Roel kon eigenlijk niet eens darten", vertelt Jansen. "Hij was die avond toevallig in het café en we hebben hem ingeschreven omdat we een paar man tekortkwamen om het schema te vullen.
Het is echt allemaal uit de gein begonnen, maar het ging gigantisch de lucht in. Een jaar later hadden we al meer dan honderd deelnemers. Iedereen kon meedoen. En dat is nog steeds zo."

Het gemiddelde niveau is inmiddels wel gestegen. Zo moeten de mannen tegenwoordig met een dubbel uitgooien. Om het ook voor de mindere darters aantrekkelijker te houden, is de opzet van het toernooi veranderd.
"Vroeger was het altijd direct knock-out", vertelt organisator Daniel Menkveld. "Als je een sterke tegenstander lootte, was je na één wedstrijd al klaar. Nu beginnen we met een poule waardoor iedereen meerdere wedstrijden speelt."
Menkveld vormt de organisatie samen met Rudy Jansen, Martijn ten Barge, Michel Decanije en Chiel-Jan Lenderink. Die laatste wierp zich twee jaar geleden op als toernooidirecteur. "Ik vond het jammer dat het toernooi op zo'n laag pitje was komen te staan", verklaart hij. Geholpen door de successen van wereldkampioen Michael van Gerwen zag de vernieuwde organisatie het toernooi de afgelopen jaren weer groeien.

Waar de winnaar zich de dartkampioen van Hengelo mag noemen, speelt ook het plezier in dit toernooi een grote rol. Zo was er vorig jaar een striptease tussen de wedstrijden door en is er dit jaar naast de bokalen voor de winnaars en de poedelprijs ook een prijs voor de meest dronken deelnemer. "Wij houden wel van een beetje gekkigheid", aldus Lenderink. Tijdens de allereerste edities waren alle deelnemers verkleed. Dat was de laatste jaren niet zo. Maar, zo zegt Lenderink: "Dat mag van ons ook wel weer terugkomen."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant