Dorpsraadvoorzitter Elly Smeitink (links) en complexbeheerder Eline der Weduwen tonen het schilderij van de gevluchte kunstenaar Talal Shkeifah. Het komt in de gemeenschapsruimte te hangen. Foto: Eric Klop
Dorpsraadvoorzitter Elly Smeitink (links) en complexbeheerder Eline der Weduwen tonen het schilderij van de gevluchte kunstenaar Talal Shkeifah. Het komt in de gemeenschapsruimte te hangen. Foto: Eric Klop

'Vanavond meteen naar Ikea'

Algemeen

Feestelijk startsein woonproject 'Magic Mix'

Door Eric Klop

HUMMELO - Praatjes, koffie, hapjes, een ludieke openingshandeling… De koesterende voorjaarszon maakt het feestje compleet. In het voormalige zorgcentrum Zandewierde te Hummelo ging donderdag 16 maart het woonproject 'Magic Mix' officieel van start. De overhandiging van de sleutels was het hoogtepunt.

Zandewierde is onder auspiciën van woningbouwvereniging Sité, de gemeente Bronckhorst en de Hummelose Dorpsraad eendrachtig omgetoverd tot een twintig eenheden tellend studio- en appartementencomplex. Statushouders uit Syrië, Eritrea en Sudan wonen er met jonge 'autochtonen' achter dezelfde gevel. Een win-win situatie die woningzoekenden met diverse achtergronden om en om huisvesting biedt. "Een mooi initiatief", zegt Dorpsraadvoorzitter Elly Smeitink. "Deze mix komt de integratie ten goede."
Ids Berends (20) uit Steenderen was in de buurt al enige tijd op zoek naar een huisje om met zijn één jaar oudere vriendin Angelique Toth samen te gaan wonen. "Toen hier iets vrij kwam, heb ik meteen gereageerd. Je weet maar nooit. En… bingo! Dat onze buren statushouders zijn, vind ik geen enkel probleem. Het is een mooi project. Als het moet zullen we hen helpen de weg te vinden. Zij moeten nog van alles leren." Vriendin Angelique beaamt uit eigen ervaring. Zelf woont ze nog maar amper vijf jaar in Nederland. Met haar moeder kwam ze uit Hongarije. "Ook ik moest integreren en de taal onder de knie krijgen", geeft ze in bijna perfect Nederlands aan. Zo direct krijgt het jonge stel, dat elkaar leerde kennen op de werkvloer van restaurant De Gouden Leeuw in Bronkhorst, de sleutels van hun stek uitgereikt. "En vanavond meteen naar Ikea. Kunnen we morgen met de imbussleuteltjes aan het werk", lacht Ids.
Eenzelfde taak wacht de Syrische vluchteling Yusef Yusef. Ook hij woont nu in Hummelo. Na opvang in het AZC te Zutphen verbleef hij enige tijd bij zijn al eerder gevluchte zus in het Gelderse Hengelo. "Ik ben heel erg blij dat ik nu op mezelf kan wonen", vertelt de in zijn vaderland tot interieurontwerper opgeleide statushouder. Hij spreekt al een paar woordjes Nederlands, geleerd op het Graafschap College. Hij hoopt in zijn nieuwe taal ooit gedichten en korte verhalen te kunnen schrijven. Maar eerst moet zijn studio worden ingericht. Yusef staat hier niet alleen voor. Aan de hand van een gemeentelijke basisbijdrage wijzen vrijwilligers van Vluchtelingenwerk hem de weg richting de meubelboulevard.
Eenmaal gesetteld worden de bewoners van Zandewierde evenmin aan hun lot overgelaten. Daar zorgt Eline der Weduwen wel voor. Zij gaat enkele dagen per week aan de slag als beheerder, waarin zij het aanspreekpunt is voor zowel de huurders als omwonenden. Ze verwacht dat de 'Magic Mix' vanzelf z'n loop krijgt. "Dat de bewoners zelfstandig naast elkaar leven zoals we dat in de Achterhoek kennen. Met goed noaberschap." Ze wijst op de gemeenschapsruimte, waar de bewoners elkaar kunnen ontmoeten en bijvoorbeeld samen van de maaltijd genieten. "Maar dat is geen verplichting", benadrukt Der Weduwen. "Het behoort tot de faciliteiten. In principe leidt iedereen naast elkaar z'n eigen leven."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant