Bij de start van de slipjacht in Bronkhorst gaat de huntsman met de meute voorop. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen
Bij de start van de slipjacht in Bronkhorst gaat de huntsman met de meute voorop. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen

Honden en paarden volgen spoor rond Bronkhorst

Algemeen

BRONKHORST - De leden van de Koninklijke Nederlandse Jacht Vereniging (KNJV) reden mee met de slipjacht die 15 maart in en om Bronkhorst, onder bijzonder goede weersomstandigheden, werd gehouden. In totaal kwamen 35 paarden met hun ruiters aan de meet, het startpunt bij de Kapel van Bronkhorst.

Door Liesbeth Spaansen

Het was druk in de stad. Veel liefhebbers van deze slipjacht verzamelden zich rond de Kapel van Bronkhorst om getuige te zijn van het kleurrijke schouwspel. Door slechte weersomstandigheden kon deze slipjacht al twee keer niet doorgaan, nu was het een mooie dag. De jacht werd gehouden over landerijen van verschillende grondeigenaren, die hun goedkeuring daarvoor hadden gegeven. Tijdens een nauwkeurige inspectie werden langs de route en op de plaatsen waar over sloten, greppels en heggen moest worden gesprongen, witte linten als markeringen geknoopt.

Het spoor voor de honden werd gemaakt door een slip, dit is een zak die een geur heeft gekregen, door het terrein te slepen. Zo was een lang spoor van vossengeur gemaakt dat de honden volgden.

Jan Vleemingh van het jachtcomité verwelkomde iedereen en gaf het woord aan fieldmaster Frank Kloppert. "Dames en heren, leden van de KNJV, we hebben een prachtige jacht voor u uitgezet. De bodem is in geen jaren zo goed geweest. Het water staat op een aantal plaatsen goed in de sloot, want u heeft gezien, de IJssel is alweer aan het stijgen dus onze timing is dit jaar meer dan uitstekend. De kanten van de sloten zijn uitstekend. Ik wens u allemaal een zeer goede behouden jacht."

Wethouder Arno Spekschoor gaf aan de slipjacht in Bronkhorst een mooie traditie te vinden, die plaatsvindt in de gemeente Bronckhorst in Zelhem, Vorden en Bronkhorst. "Een prachtig schouwspel. Ik wens u als toeschouwers heel veel kijkplezier en de deelnemers een hele prettige jacht. Ik zou zeggen: 'Proost!'"

De slipjacht kon na het borreltje echt van start gaan. De meute van veertig honden, grotendeels foxhounds, met hun verantwoordelijke huntsman liep voorop om het spoor te volgen.

De drie runs met een totale lengte van twintig kilometer, voerden door het stadje Bronkhorst en het buitengebied rondom. De eerste run startte in Bronkhorst, waarna de ruiters langs de Bronkhorster Molen reden in de richting van Rha en op de Emmerweg de eerste pauze hielden, de kil. De tweede run ging terug door Bronkhorst, over de Bakerwaardsedijk en door de weilanden richting Bonte Koeweg. Met de derde run door de uiterwaarden langs de IJssel, over de Veersweg heen tot de weilanden bij het Kunstgemaal, werd deze slipjacht afgesloten. Niet alleen de ruiters kregen in de pauzes hun drankjes, ook de honden kregen hun beloning.

Foto's van de slipjacht staan op www.achterhoekfoto.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant