De veestal waarop het 'zonnedak Holthuizen' gerealiseerd wordt. Foto: Frank van Heijst
De veestal waarop het 'zonnedak Holthuizen' gerealiseerd wordt. Foto: Frank van Heijst

Zonne-energie van de boer in Steenderen

Algemeen

STEENDEREN - Op het dak van een veestal bij Steenderen komt een 'zonne-energiecentrale'. Met 700 zonnepanelen wordt daar dan zonnestroom opgewekt voor ruim vijftig huishoudens.

Deze zonne-energiecentrale wordt nog dit jaar gebouwd op het dak van de veestal van boerderij Holthuizen. Deze boerderij van de familie IJsseldijk aan de Toldijkseweg is ook bekend van de kinderdagverblijf 't Holthuisje. Ook de kinderopvang draait dus straks op groene stroom, rechtstreeks van de zon.

Het 'zonnedak Holthuizen' gaat zonnestroom produceren voor ruim vijftig huishoudens. Door die groene stroom is er minder stroom van fossiele brandstoffen nodig, en dus ook minder CO2-uitstoot: circa 110 ton CO2 per jaar minder.

Het zonnedak wordt gerealiseerd door de coöperatie BoeN, dat staat voor: "Bronckhorst en omgeving energie Neutraal". Met het maken van het 'Zonnedak Holthuizen' zet de coöperatie een flinke stap op weg naar een energieneutrale omgeving.
De vrijwilligers van BoeN worden daarbij geholpen door de Achterhoekse Groene Energie Maatschappij (AGEM).
Voor de aanleg van het zonnedak wordt een Achterhoekse installateur ingeschakeld. Om het zonnedak te financieren gaat BoeN voor elk te plaatsen zonnepaneel een 'certificaat' verkopen. Iedereen die woont in Steenderen, Bronkhorst, Baak, Toldijk, Rha en Olburgen kan binnenkort deze certificaten kopen. Door een speciale regeling van de Belastingdienst (de zogenaamde 'postcoderoosregeling') krijgt iedere certificaathouder jaarlijks van de Belastingdienst korting op de betaalde energiebelasting. Dat leidt na vijftien jaar ook nog tot een aardige financiële winst.

Op maandagavond 13 maart organiseert BoeN een informatieavond voor iedereen die geïnteresseerd is in het 'zonnedak Holthuizen'. Daar geeft BoeN uitgebreidere informatie over het project en over de aanschaf van zonnepaneel-certificaten. De informatieavond is in Kindcentrum de Pannevogel in Steenderen, Prins Bernhardlaan 5a. De avond begint om 20.00 uur, en iedereen is welkom.

Kijk voor nadere informatie op de website of stuur een email.


www.boen.nu

secretariaat@boen.nu

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant