De 'buurtverenigers' van het eerste uur: Theo Berendsen, Barbara Stapelbroek, Gerrit Smeitink en Gerard Nieuwenhuis.  Foto: PR
De 'buurtverenigers' van het eerste uur: Theo Berendsen, Barbara Stapelbroek, Gerrit Smeitink en Gerard Nieuwenhuis. Foto: PR

Buurtvereniging Bekveld dertig jaar jong

Algemeen

BEKVELD - Alsof dertig jaar geleden de Bekvelders voorvoelden dat het naoberschap langzamerhand zou wegkwijnen door een complex aan ontwikkelingen en dat daarom tot de noodzaak van het stichten van de Buurtvereniging Bekveld werd besloten.

Door Leo van Dam

Het is 25 februari 1987 als een afvaardiging van de op 21 januari van dat jaar pro forma opgerichte Buurtvereniging een handtekening zet onder een akte die de prille Buurtvereniging rechtszekerheid biedt. Bij de gedachte dat de bevolkingskrimp, de problematiek in de agrarische sector, de migratie uit de stad en andere delen van Nederland en de toenemende ouderdom grote invloed zouden krijgen op de bevolkingssamenstelling van Bekveld, kun je dertig jaar later concluderen dat destijds bij de notaris een daad gesteld is waar Bekveld nu nog steeds de revenuen van plukt. Reden te meer stil te staan bij de oprichting en het jubileum van de Buurtvereniging.

Wat hebben die dertig jaren ons geleerd? Onder meer dat mogelijk pessimisme over de veranderende bevolkingssamenstelling de cohesie nauwelijks heeft aangetast en dat talloze nieuwkomers niet afwezig of passief bleven, maar juist lid werden van de Buurtvereniging en zich soms zelfs bij de vrijwilligersschare aangesloten hebben. Waarmee gezegd kan worden dat het nut van de vereniging niet alleen bewezen is maar het leven op Bekveld ook sterk veraangenaamd heeft, gezien de vele door de vereniging georganiseerde activiteiten zoals het paasvuur, de familiefietsdag, het jaarlijkse feest rondom het vogelschieten en de vrijwilligersdag.

Wat eveneens geconstateerd kan worden is dat de bestuurssamenstelling zich ook op de komst van de jongere generatie kan verheugen. Scheidend bestuurslid Jan Menkveld was toen de vereniging opgericht werd nog een hummeltje in korte broek. Nieuw bestuurslid Robert ter Maat moest zelfs nog geboren worden toen de vereniging het levenslicht zag.

Dat de Buurtvereniging haar nut ook in de sociale communicatie bewezen heeft, is niet alleen een aangename waarneming, maar ook zeer nuttig in de strijd tegen wat in de moderne tijd de vereenzaming is gaan heten en vooral in de steden een nijpend probleem geworden is. Mede dankzij de verenigingsactiviteiten zien de Bekvelders elkaar met grote regelmaat en krijgen de nieuwkomers ruimschoots de gelegenheid te wennen aan de (autochtone) Bekvelders en hun nieuwe woonomgeving. Niet onbelangrijk hierbij is dat de gemeenschap gespeend is van wat vroeger nogal eens het gekissebis tussen de geloven was. Ook politieke verschillen van inzicht blijven in deze hang naar gemeenschapszin veilig achter de voordeur, zodat de grootsteedse onmin zich hier niet voordoet.

Het nuchtere feit dat de vereniging in de prilheid van 2017 op het dertigjarige bestaan kan bogen, zegt alles over het succes van de vereniging. Maar die dertig jaar heeft wel een begin en een geschiedenis te vermelden. Daarover is meer te lezen op de website van Buurtvereniging Bekveld.


www.bekveld.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant