Henk Wissink en Jan Rhebergen deden mee aan de Alternatieve Elfstedentocht. Foto: PR
Henk Wissink en Jan Rhebergen deden mee aan de Alternatieve Elfstedentocht. Foto: PR

Waterballet op de Weissensee

Algemeen

HENGELO/OOSTENRIJK - Na een week schaatsplezier op de Steintjesweide in Hengelo vertrokken Henk Wissink en Jan Rhebergen naar de Weissensee in Oostenrijk om daar deel te nemen aan de Alternatieve Elfstedentocht. Samen met Jan Plekkenpol, Winand Blom en Elbert Kornegoor, die op het laatste moment om verschillende redenen niet meegingen, waren ze wekelijks op de ijsbaan in Deventer te vinden om daar te trainen voor deze tocht.

Henk en Jan hadden zich voor de laatste tocht ingeschreven. De eerste week had het 's nachts nog tot 20 graden onder nul gevroren, maar de tweede week werd het steeds warmer. Aan het eind van de week, toen de laatste toertocht plaatsvond, had het zelfs 's nachts niet gevroren. De organisatie had de omloop van 25 kilometer al ingekort tot 16,5 kilometer, maar die ging nog wel onder de brug door naar het grote meer.

Gaandeweg werd het warmer, zette een föhnwind op, begon het te regenen en kwam er steeds meer water op het ijs. Op het sneeuwijs was het meer klunen dan schaatsen. Henk Wissink, die in december nog last had van een trombosebeen en de hele maand december niet had kunnen trainen, staakte na honderd kilometer de strijd en Jan Rhebergen ging alleen verder. Om tweehonderd kilometer te schaatsen moesten twaalf rondes worden afgelegd.

De omstandigheden werden steeds slechter. Zo slecht dat de organisatie besloot om in te grijpen en de tocht eerder te beëindigen. Door de hoge temperatuur kwam er een enorme hoeveelheid water op het ijs. Soms wel tien centimeter hoog en op het sneeuwijs werd het een echte overlevingstocht. De ijzers sneden er dwars doorheen en er waren op deze stukken dan ook veel valpartijen en ongelukken.

Jan, die goed op schema lag, mocht niet verder schaatsen in verband met de veiligheid. Nog maar twee ronden en dan zou de tweehonderd kilometer zijn behaald. Aan de ene kant was dat balen, aan de andere kant begrijpelijk, want veiligheid gaat in deze boven alles. Zo blijkt maar weer dat de weersomstandigheden en het ijs op de Weissensee ieder jaar verschillend zijn.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant