Jan Gosselink uit Olburgen vertelt over Kasteel Doorwerth. Foto: PR
Jan Gosselink uit Olburgen vertelt over Kasteel Doorwerth. Foto: PR

Kasteel Doorwerth belicht door Jan Gosselink

Algemeen

STEENDEREN - De activiteitencommissie van de Historische Vereniging Steenderen houdt maandagavond 23 januari een ledenavond. De heer Jan Gosselink komt vertellen over kasteel Doorwerth aan de hand van een PowerPoint-presentatie. Hij is geboren op Olburgen en geeft al een aantal jaren rondleidingen op Kasteel Doorwerth.

Kasteel Doorwerth is prachtig gelegen in de uiterwaarden van de Rijn onderaan de stuwwal van de Veluwe. Het herbergt drie musea. Het kasteel zelf met ruimtes die ingericht zijn zoals het er in de 17de eeuw uitgezien moet hebben. Het Jachtmuseum laat zien hoe de adel op wild jaagde en aan bosbouw heeft gedaan. Veel bos en heide waren eeuwenlang eigendom van de eigenaren van het kasteel. Het was een productiebos, bomen werden aangeplant voor de houtproductie. Tenslotte is er het museum De Veluwezoom ondergebracht. Daar zijn schilderijen uit de 19de en 20ste eeuw te zien. Oosterbeek werd toen bezocht door schilders die er kwamen om buiten te kunnen schilderen. De omgeving van Doorwerth en Oosterbeek heeft een afwisselend heuvellandschap met bossen, akkers, weilanden, heide, water, koeien en boerderijen. Onderwerpen die de schilders van de Oosterbeekse school centraal stelden in hun werk.
In de presentatie zal eerst ingegaan worden op het werk van de Stichting Gelders Landschap en Kasteelen, waarna informatie over de boeiende geschiedenis van het gebouw, de omgeving en haar bewoners volgt.

De avond begint om 20.00 uur in Het Anker aan de J.F. Oltmansstraat 7, 7221 NA Steenderen. Toegang voor leden is gratis, niet-leden:betalen 3 euro, inclusief koffie of thee. Iedereen is van harte welkom. De koffie staat klaar om 19.30 uur.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant