(V.l.n.r.) Gerard van der Bend, Stef Hartman, Sandra Loman en Albert Janssen, Tijn Spekkink, Dinand Garritsen en Ben Bulten. Foto: PR
(V.l.n.r.) Gerard van der Bend, Stef Hartman, Sandra Loman en Albert Janssen, Tijn Spekkink, Dinand Garritsen en Ben Bulten. Foto: PR

Toldieks Midwinterfeest naar Schutterij Proost

Algemeen

TOLDIJK - In Toldijk wordt al sinds begin deze eeuw jaarlijks in het eerste weekend van februari het Toldieks Midwinterfeest georganiseerd. Na vijftien jaar komt de organisatie van het feest nu in handen van de vorig jaar opgerichte Schutterij Proost. Het feest krijgt nieuwe elementen, maar behoudt uiteraard zijn open, gezellige en verbindende karakter. Dit alles geheel in de geest van de persoon die aanleiding gaf voor het feest; Gerrit Garritsen.

Het Midwinterfeest is in 2001 ontstaan nadat de accordeon van dorpsgangmaker Gerrit Garritsen was gestolen. De Toldiekse gemeenschap organiseerde het feest zonder medeweten van Gerrit om geld in te zamelen voor een nieuwe accordeon. Gerrit stond altijd voor iedereen in het dorp klaar en nu stond de gemeenschap er ook voor Gerrit. Het feest was zo'n succes dat het jaarlijks een vervolg kreeg. Gerrit zelf trok die kar en verzamelde gelijkgestemden om zich heen voor de organisatie. Dit werd ondergebracht in Stichting Toldieks Midwinterfeest. Jaarlijks werd er geheel volgens de gastvrije ideeën van Gerrit een oergezellig feest georganiseerd voor jong en vooral ook voor oud.

Afgelopen oktober benaderde Gerrit Tijn Spekkink informeel of het niets voor Proost was om de organisatie over te nemen. Gerrit zag in Proost een energieke club mensen die het feest nog meer schwung en nieuw elan kon geven en had dit ook met de rest van de stichting besproken. Helaas kreeg Gerrit niet meer de kans om het tot een officiële overdracht te laten komen, want hij overleed op 12 november jongstleden totaal onverwacht. De familie Garritsen verloor een echte gezinsman. Toldiek verloor een hartelijke dorpsfiguur, gangmaker en kartrekker van allerlei evenementen en activiteiten.

Afgelopen week werd bij Den Bremer de organisatie van het Midwinterfeest door de andere leden van het stichtingsbestuur overgedragen aan Schutterij Proost. Proost heeft als doel om met ludieke activiteiten de Toldiekse gemeenschap levendig te houden. Het Midwinterfeest met als kernwaarde een gezellig feest voor jong en oud past daar perfect bij.
De 'oude' organisatie wil van deze gelegenheid gebruik maken om een aantal mensen te bedanken die vele jaren de nek hebben uitgestoken voor het Midwinterfeest. Ruud Krowinkel, Rob van Kampen, Frans Hilderink en Rob Masselink als uitsmijters c.q. gastheren, familie Wunderink voor de altijd gastvrije ontvangst en de vele vrijwilligers van de opbouwploeg waaronder de partners van de mensen in het Stichtingsbestuur.

Proost bouwt dit jaar op 4 februari de grote feestzaal om tot Zuid-Duits aandoende feestschuur met lange biertafels. De band speelt en de DJ draait feestmuziek, piratenhits en gezellige meezingers. Voor de jongere oudere draait Gerhard Hebben hits van weleer in het café waarbij het volume niet voluit gaat zodat er ook gezellig gepraat kan worden.

Kortom; bier, een oergezellige sfeer en veel bekenden. Toldiek en omgeving kan zich verzamelen, want het Midwinterfeest is de perfecte gelegenheid om de winter eens goed door midden te zagen. Kaarten zijn in de voorverkoop bij Den Bremer. Zie voor meer informatie ook de Facebookpagina van Schutterij Proost.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant