Afbeelding

Column Oerend Smart - Achterhoeks ontbijt

Algemeen

Een snee roggebrood en karnemelkspap. En in de winter worstenbrood of bloedbrood met grote stukken spek erdoor. Zo zag het ontbijt van folklorist H.W. Heuvel (1864-1926) er in zijn jeugdjaren uit, aldus de beschrijving in zijn boek 'Oud-Achterhoeksch Boerenleven'. Vroeger bestond een Achterhoeks morgenmaal vooral uit streekproducten. Men at wat de pot schaftte, dat wil zeggen: wat het land, de stal en de tuin opleverden. En de rest kocht men bij de dorpswinkel.

Tegenwoordig staan er andere dingen op de Achterhoekse ontbijttafel. Als we 's ochtends überhaupt al wat eten, is het vaak snel en een stuk minder zwaar. Toch ontbijten we nog relatief vaak met streekproducten. Dat geldt in de eerste plaats voor mensen die hun eigen brood bakken en besmeren met jam die ze zelf hebben gemaakt of hebben gekocht op de jaarlijkse Nationale Jammarkt in Neede. Ook de warme bakker om de hoek werkt graag met regionale ingrediënten. Maar zelfs iemand die z'n ontbijt in een filiaal van een landelijke grootgrutter aanschaft, koopt Achterhoekse waar of producten waaraan Achterhoekse bedrijven hebben bijgedragen.
Neem het halfje bruin, de zak met witte bolletjes of het pakje vruchtenbrood uit de brood- en banketafdeling van de supermarkt. Het zou zo maar uit Doetinchem kunnen komen. Daar zit namelijk Bakker Wiltink: een zelfstandige industriële bakkerij die is aangesloten bij Bake Five, een coöperatie die onder meer levert aan Albert Heijn en Jumbo. Grote kans trouwens dat ons dagelijks brood gebakken is op een productielijn van de Kaak Groep uit Terborg, die bakkerijbedrijven over de hele wereld van apparatuur voorziet. De roomboter van Campina Botergoud waarmee we onze boterham besmeren is afkomstig van de FrieslandCampina-vestiging in Lochem. Een voorkeur voor vleeswaren als beleg? Dan is vleesverwerker Vion er mogelijk aan te pas gekomen. Vanuit de slachterij in Groenlo voorziet Vion Albert Heijn van varkensvlees dat is geproduceerd met extra aandacht voor diervriendelijkheid en duurzaamheid. Of toch maar liever pindakaas op brood? Bij de aanschaf van een huismerk geldt hiervoor eveneens 'Made in de Achterhoek'. In Doetinchem staat de grootste pindakaasfabriek van Europa, eigendom van firma Intersnack Nederland.
Zo kunnen we nog wel even doorgaan, zeker als we wat uitgebreider ontbijten. Want wie bij de ochtendmaaltijd vruchtensap inschenkt uit een 100% gerecyclede PET-fles, heeft waarschijnlijk plastic in handen waarvan de grondstof geleverd is door Morssinkhof Rymoplast uit Lichtenvoorde, een grote speler op het gebied van kunststofrecycling. En geheid dat de fles sap tussen het vul- en etiketteringsproces in de fabriek over een transportband van Polyketting uit Zelhem is gekomen. Zonder het te weten beginnen velen van ons de dag met een Achterhoeks ontbijt. Goed: het is geen karnemelkspap of bloedbrood, maar daarom niet minder streekeigen.


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant