Afbeelding

Column Zwaleman - Vegavlees

Algemeen

"Het windt wel heel hard", merkte mijn kleindochter op. Ik moest even nadenken over wat ze zou bedoelen, maar al snel ging me een lichtje op. Ja, het waaide flink, deze ochtend. Ik had al moeite om er tegenin te komen, voor een zevenjarig meiske moest ons fietstochtje naar het dorp helemaal een zware klus zijn.
Gelukkig reden we over een brede maar rustige straat, met fietsstroken, waar harde windvlagen vanaf de zijkant geen ernstige gevolgen zouden hebben. Hadden we op een 'dun weggetje' gereden (een term van diezelfde kleindochter), dan waren we ongetwijfeld al in de berm beland.
Een dun weggetje, het windt heel hard, het zijn twee prachtige voorbeelden van kindertaal die door een leraar Nederlands natuurlijk als fout worden bestempeld, maar waarvan je prima snapt wat er mee wordt bedoeld. En moeten wij er misschien nog even over nadenken, voorgeprogrammeerd als we zijn, een ander kind zal onmiddellijk snappen dat met dun smal wordt bedoeld en dat winden hetzelfde is als waaien. Eigenlijk is het Jip en Janneke taal, die simpele maar logische en begrijpelijke taal die we zo graag van onze politici zouden horen!
Daarom snap ik ook die twee VVD-ers niet. Die Erik Ziengs en Helma Lodders bedoel ik, die in de Tweede Kamer vragen hebben gesteld over het gebruik van vleesnamen voor vegetarische producten. Termen als vegetarische worst of vegetarische schnitzel zijn volgens deze liberalen uit den boze, omdat ze 'misleidend' zijn en 'geen juiste weergave van de werkelijkheid'. Een flauwekulargument natuurlijk, dat trouwens ook al werd gebruikt door de Duitse minister van landbouw Schmidt, die een paar maand geleden al pleitte voor een verbod van vegetarische currywurst. (De geachte minister wist waarschijnlijk niet dat van soja gemaakte Bratwurst meer dan honderd jaar geleden werd uitgevonden door zijn politieke geestverwant Konrad Adenauer, de latere Bondskanselier.)

Flauwekul dus, die zogenaamde misleiding. Omdat iedereen echt wel weet dat er geen vlees zit in een product dat als vega wordt aangeprezen. Zelfs Nederlandse parlementariërs, die ik toch niet per definitie als superslim zie, moeten dat kunnen begrijpen. Waarom dan toch dat pleidooi van Ziengs en Lodders? Om in de gunst te komen bij slagers en vleesveeboeren? Kan ik me moeilijk voorstellen, want de VVD maakt zich volgens haar eigen beginselen sterk voor alle ondernemers, niet alleen voor dit steeds kleiner wordende groepje. (Even tussen haakjes: dat lag anders bij de CDA-er Jaco Geurts, die een jaar of vier geleden ook al Kamervragen over vegetarisch gehakt stelde. Die is getrouwd met een boerendochter en was voordat hij in het parlement werd gekozen bestuurslid van de Nederlandse Vakbond voor Varkenshouders. Dat schept natuurlijk verplichtingen.)

Maar eigenlijk snap ik dat hele gedoe over vegavlees ook niet. Want stel nou, dat je er inderdaad een verbod op krijgt. Op die namen, bedoel ik. Wat moeten we dan met al die andere producten waarvan de naam iets suggereert dat er helemaal niet in zit? Ik noem er zo maar even een paar: katjesdrop, pindakaas, negerzoenen (oh nee, die naam was om andere redenen al in de ban), apenkoppen en slavinken. Bij die laatste gaat het zelfs om twee ingrediënten die er (gelukkig) niet inzitten.
Tja, en als je dan verder redeneert…. Wat moeten we eigenlijk met die naam VVD? Die eerste V staat voor volkspartij. Maar is de VVD dat wel? Daar heb ik nu al mijn twijfels over, maar na de aankomende verkiezingen helemaal. Als ik de peilingen moet geloven maakt die andere partij daar straks als enige aanspraak op. U weet wel, die partij die ook twee V's in de naam heeft. Die nu al een volkspartij is. Omdat de leider zo goed weet wat het volk wil!

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant