Paul Seesing en Cor Hofs plantten gezamenlijk de eerste boom. Foto: Liesbeth Spaansen
Paul Seesing en Cor Hofs plantten gezamenlijk de eerste boom. Foto: Liesbeth Spaansen

Bomenrij Onderstraat Bronkhorst met nieuwe aanplant aangevuld

Algemeen

BRONKHORST - Aan de Onderstraat in Bronkhorst plantte wethouder Paul Seesing samen met Cor Hofs woensdagmiddag 14 december een Baakse populier, symbolisch de eerste boom van de herplant van in totaal 35 bomen aan de Onderstraat in Bronkhorst.

Cor Hofs is bestuurslid van Steenderens Belang en is betrokken bij Bomen Belang, Het Steenders Landschap en Belangengroep Stad Bronkhorst. Onder aanwezigheid van vertegenwoordigers van deze verschillende groepen en andere belangstellenden, zetten Seesing en Hofs de nieuwe boom op z'n plek. Paul Seesing. "Het is mooi dat we dit samen kunnen markeren. Dan hebben we de eerste boom aan deze kant geplant, al is het wel de laatste in de rij."

In het beleidsplan van de gemeente is te zien, waar meer projecten zijn met het herplanten van bomen. In de bomenrij aan de Onderstraat waren gaten ontstaan. Zes bomen zijn de laatste jaren gekapt, omdat sprake was van een onveilige situatie. Uit onderzoek blijkt dat meer bomen in een slechte conditie verkeren. Een houtrot veroorzakende schimmel is hiervan de reden. "De Baakse populier komt ook van oorsprong van Baak," weet wethouder Seesing. Op den duur zullen deze de Amerikaanse Eiken die er nu staan, vervangen. "Er zijn er al een aantal tussenuit en dan ga je kijken wat je kan terug planten. De eiken zijn gevoelig voor schimmels, dat zijn de populieren niet."

"Het is mooi om die laan in stand te houden," vindt Harry Sesink, bestuurslid van Het Steenders Landschap. Maar hij vindt het jammer dat er voor de Baakse populier is gekozen. "Ik ben er niet blij mee. Dit is een hele historische weg in Bronkhorst, daar hebben altijd eiken gestaan. Het zou heel mooi zijn geweest als het een Inlandse Eik zou zijn, ook heel sterk, groeit wat langzamer en duurzamer. Deze populieren staan zo boven de Amerikaanse Eiken uit."

Vanaf 2013 werkt de gemeente samen met inwoners en genoemde belangenorganisaties, vanuit het project Dorp en Rand, aan een kwaliteitsslag van het landschap rond Bronkhorst. Dat proces leverde een aantal ideeën op, waaronder aanpak van de bomenrij langs de Onderstraat.  Met de belangenorganisaties is afgesproken om jaarlijks de gezondheid van de Amerikaanse eiken te beoordelen en zieke bomen te vervangen door een jonge populier.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant