Met handopsteken wordt duidelijk dat mensen in de zaal tegen het plan Polweg 6 zijn. Foto: Liesbeth Spaansen
Met handopsteken wordt duidelijk dat mensen in de zaal tegen het plan Polweg 6 zijn. Foto: Liesbeth Spaansen

Twijfels over stal Koolen in Wichmond niet weggenomen

Algemeen

Nog steeds onvoldoende draagvlak en vertrouwen

Door Liesbeth Spaansen

TOLDIJK – Zaal Den Bremer was net groot genoeg om de vele belangstellenden voor de informatiebijeenkomst over de mogelijke komst van een veehouderij van Dutch Dairy Genetics aan de Polweg 6 in Wichmond een plek te geven. Marcel Schiphorst en Linda Brouwer van Schiphorst Bemiddeling & Advies uit Baak gaven een presentatie over de voortgang van de plannen voor de bouw van het bedrijf. Op 22 december 2016 wordt het beroep op de bouwvergunning voor het voorste deel van de stal behandeld bij de Raad van State. In de daarop volgende uitspraak moet duidelijk worden welke diercategorieën gehouden mogen worden en of fokstieren en jongvee door de Raad van State niet als intensieve veehouderij worden gezien.

In zijn welkomstwoord legde Marcel Schiphorst uit meer geïnteresseerden te hebben uitgenodigd voor de presentatie waarin de plannen omtrent Polweg 6 in Wichmond nogmaals uiteen werden gezet. Hij had deze avond samen met collega Linda Brouwer voorbereid.

Voor de volledigheid: het gaat om de bouw van een melkveehouderij op een bouwvlak met bestaand recht dat wederom is opgenomen in het ontwerp bestemmingsplan Landelijk Gebied Bronckhorst. Er is om een wijziging van het bestemmingsplan verzocht voor een gedraaid bouwvlak van 1,5 ha. Voor een dergelijke wijziging zijn de kaders door de gemeenteraad vastgesteld en is de bevoegdheid overgedragen aan het college.

De provincie Gelderland heeft een grote Natuurbeschermingswetvergunning verleend en er is een advies met verbetersuggesties op landschappelijke inpassing van het Gelders Genootschap. Het college van Bronckhorst nam in eerste instantie geen besluit, maar gaf later aan niet mee te willen werken aan een gedraaid bouwvlak.

Ten opzichte van de in oktober 2015 gehouden informatieavond voor buurtbewoners is nog nadrukkelijker benadrukt dat intensieve veehouderij niet is toegestaan. Ook is gemeld dat op het huidige of het gedraaide bouwvlak een maximaal aantal runderen van 388 zal worden aangevraagd. Minder, of meer, is overigens niet ter sprake. "De bedrijfsleider moet er een volledige baan aan hebben," aldus Schiphorst.

Verder is vanwege de opgelopen vertraging de bouwvergunning voor het voorste deel van de stal gewijzigd, waarbij jongvee door melkvee is vervangen. Als de aanvrager een nieuw verzoek indient voor een gedraaid bouwvlak zullen de Kernkwaliteiten Nationaal Landschap De Graafschap worden versterkt met het zo mogelijk terugbrengen van het contrast tussen het kampen- en broeklanden landschap. Gerefereerd wordt aan het van oudsher gebruikelijke mozaïek-landschap. Brouwer: "We proberen een parkachtige uitstraling te versterken, zoals omschreven in de kernkwaliteiten van het Nationaal Landschap De Graafschap. De solitaire bomen vormen een markering in het landschap, er komt laanbeplanting langs de zandweg, een kruidenrand langs de Polweg en de kavelrichting van het broeklanden landschap wordt benadrukt met een rij knotwilgen en langs de kuilopslag herhaald."

Met archiefkaarten uit 1925, 1950, 1975 en 2000 laat Linda Brouwer zien hoe de langgerekte verkaveling ten oosten van de boerderij langzamerhand verwaterde, waardoor het broeklanden landschap vervaagde. Tot slot het belangrijkste: er zal overleg met de buurt zijn. Daar was deze avond in elk geval onderdeel van.

De buurtgroep Buitengebied Hengelo-Vorden diende 21 maart 2016 een inspraakreactie 'Het Gulden Midden' in. Hierin wordt duidelijk aangegeven wat het leefgebied is van het buurtschap, welke ontwikkeling binnen het agrarisch landschap wenselijk is en dat samenhang en evenwicht van diverse functies essentieel zijn voor leefbaarheid. Ook wordt gesteld dat verruiming van mogelijkheden voor particulieren van belang zijn voor het behoud van het cultuurlandschap. Wellicht het belangrijkst is het plafond van het maximum aantal runderen voor melkveehouderijen in de buurt: 2,5 à 3 keer het landelijk gemiddelde volgens CBS. Marcel Schiphorst is positief over dit initiatief. "Ik vind het een mooi document en waardeer uw werk."

Het verzoek voor een gedraaid bouwvlak met 388 runderen zou passen binnen het door de buurtgroep genoemde plafond, maar het college heeft dit afgewezen. Het ontwerp bestemmingsplan Landelijk Gebied met het huidige agrarisch bouwvlak Polweg 6 lag vanaf 25 oktober 2016 tot en met 5 december ter inzage. Het college achtte begin november vervolgens dat een eventueel nieuw verzoek voor een gedraaid bouwvlak onder strakke kaders haalbaar is, maar na overleg met B en W werd gesteld dat het verzoek alleen wordt behandeld indien er draagvlak is.

Vraag blijft waarom de heer Koolen een grote stal wil bouwen in het buurtschap Delden. "Hij heeft vestigingen in de hele wereld en wil in Nederland ook een aantal goede vestigingen hebben," legt Marcel Schiphorst uit. "Er is voor Delden gekozen omdat op de vraag waar je een bedrijf zou kunnen stichten en waar je je fokvee kunt presenteren, Delden heel positief voor de dag is gekomen. Je kunt niet overal een boerderij stichten. Overal waar je iets veranderen wilt, is dezelfde discussie, maar als je een heel mooi karakteristiek huis ziet en je wilt dat vergroten, kan dat met een moderne aanbouw heel mooi zijn. Wij zien dat met Natuurmonumenten en een modern bedrijf op dezelfde manier: het kan wel naast elkaar. De grond is er, de boerderij met een agrarisch bouwvlak is er, de productierechten zijn er, alleen de bouwvergunning nog niet."

Ook houdt het feit dat het bedrijf embryo's wil gaan leveren de gemoederen bezig. Het blijkt dat dit een vast onderdeel is van een veehouderij, maar de aanwezigen blijven twijfelen aan de hoeveelheden waarmee de heer Koolen wil gaan werken, zeker omdat hij wereldwijd bedrijven heeft.

Daarnaast is de vraag waarom Kees Koolen nog steeds niet, ook nu niet, zelf aanwezig is tijdens de informatieavonden. "Hij is in het buitenland, meer heb ik niet", moet Schiphorst bekennen. "Daar kunnen we de hele avond over discussiëren, maar dan komen we niet tot oplossingen."

Na een stemming met handopsteken liet het grootste deel van de aanwezigen zien tegen de komst van het bedrijf te zijn. "Ik heb niet geturfd, maar ik heb een hele grote groep die ook voor is," liet Marcel Schiphorst weten. "Het is goed voor de welvaart, het is goed om te doen." De voorzitter van 'Het Gulden Midden' benadrukt na de discussie van gelijkgestemden in de zaal: "Er is geen draagvlak, wij willen geen grote stal in ons kleine buurtschap."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant