Marry Potjes reikt een presentje uit aan jubilaris Gerrit Garritsen. Andere jubilarissen zijn Ben van de Pavert, Joke Schooltink, Truus van de Pavert, Jan Zenhorst, Fons Janssen, Ab Schooltink, Henk Holterman en Dinand Garritsen.
Marry Potjes reikt een presentje uit aan jubilaris Gerrit Garritsen. Andere jubilarissen zijn Ben van de Pavert, Joke Schooltink, Truus van de Pavert, Jan Zenhorst, Fons Janssen, Ab Schooltink, Henk Holterman en Dinand Garritsen.

Aftrap jubileumeditie Openluchtspel Baak

Algemeen

BAAK – Het duurt nog ruim een half jaar, maar de voorbereidingen voor het tiende Openluchtspel in Baak in het voorjaar van 2017 zijn al in volle gang. Vele vrijwilligers kwamen afgelopen week bijeen in het Wapen van Baak, waar het gekozen stuk voor de speciale jubileumeditie werd gepresenteerd.

Begin van dit jaar is door het bestuur in samenspraak met de regisseurs gekozen voor het verhaal 'Hasse Simonsdochter' van de Nederlandse schrijfster Thea Beckman. Een verhaal dat uitgegeven is door Lemniscaat in 1983. Het is zodanig bewerkt door de lees- en schrijfgroep dat het past in de omgeving van Baak en bij de sfeer van het openluchtspel. Ze zijn zeer content met het uiteindelijke script en er van overtuigd dat het een spectaculaire tweede lustrumuitvoering wordt.

Met Hasse gaat de toeschouwer terug naar de Middeleeuwen. Hasse komt uit een arm gezin. In plaats van thuis te helpen en de kost te verdienen is ze liever tussen het riet. Vanaf kinds af aan werd Hasse mishandeld omdat ze werd gezien als een wisselkind, een elfenkind. Op een dag wordt ze lastiggevallen door een stel veedrijvers. Ridder Jan van Schaffelaar, die op weg is naar Zutphen, redt haar nogal hardhandig van haar belagers. Hij zorgt voor grote veranderingen in haar leven. Want na een paar spannende dagen trekken Hasse en Jan samen weg. Hun liefde bloeit, maar Jan gaat toch samen met een paar andere huursoldaten weg om te vechten. Hasse blijft alleen achter. Het duurt lang voordat Jan terug is van het front. Hij wordt zelfs dood gewaand. Zowel Jan als Hasse krijgen van diverse kanten te maken met vijanden. Het is de vraag of ze dit allemaal aan kunnen? Het antwoord zit in het spectaculaire slot…

Het lijkt zware kost, maar, zo verzekert Carla Hubers (regisseur) de aanwezige vrijwilligers, het is zoals altijd bij het Baakse openluchtspel, doorspekt met de nodige humor en intriges en is uiteraard in het Achterhoeks. Het stuk wordt door de vrijwilligers goed ontvangen en de fantasie is bij de toekomstige spelers direct geprikkeld. Zij zien scenes al levendig voor zich.

Jubileum
'Hasse' is het tiende openluchtspel dat in Baak wordt opgevoerd. Het eerste stuk 'Onröst in Baok' werd in 1990 opgevoerd. Aanleiding hiervoor was de viering van het 800-jarig bestaan van Baak. Ben van de Pavert kreeg destijds het idee om deze acht eeuwen met een openluchtspel te vieren. Hij wist medebewoners te enthousiasmeren en daarmee was de Stichting Openluchtspel Baak een feit. Het ging niet alleen om een toneelstuk instuderen en opvoeren. Nee, bij een spel in de openlucht spelen naast spelers en figuranten, ook levende have zoals vee en huisdieren een rol. En wordt er gebruikt gemaakt van rijdend materieel, authentiek gereedschap en huishoudelijk gerei.

Het enthousiasme van toen is bij velen nog steeds aanwezig, want Van de Pavert en vele anderen maken na ruim vijfentwintig jaar nog steeds deel uit van de grote groep vrijwilligers die dit grootse evenement om de drie jaar neerzetten. Zij werden deze avond in het zonnetje gezet door de voorzitter Johan van den Berg en kregen een aandenken uitgereikt; een mooie handdoek met daarin het logo van de stichting geborduurd door Borduurhuis Steenderen. Naast de aanwezige jubilarissen (zie foto) zijn ook Gonny Reijmer, Ria Gosselink, Jo Jansen, Frans Kemperman, Jan Hubers en de sponsoren Kermex, familie Kusters en firma Masselink vanaf het eerste uur betrokken bij het Openluchtspel.

De jubileumeditie 'Hasse' van Het Openluchtspel Baak wordt opgevoerd op 26, 27 en 31 mei, 2 en 3 juni 2017. Kaartverkoop start in het vroege voorjaar van 2017.


www.openluchtspelbaak.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant