Winnende wagen van Eeuwige Jeugd: De Houthakkers. Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink
Winnende wagen van Eeuwige Jeugd: De Houthakkers. Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink

Bouwgroep Eeuwige Jeugd wint optocht met 'De Houthakkers'

Algemeen

HENGELO – Tijdens de kermisweek in Hengelo werden verschillende activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Naast een bezoek aan het Lunapark, kon de jeugd naar de spelmiddag op de Steintjesweide, dit jaar een heuse beestenboel, ouderen werden getrakteerd op een viswedstrijd en gingen dubbeltjesdansen. Gestart werd met de kermismarkt, zaterdags het vogelschieten en zondagmiddag kon iedereen genieten van de grote optocht.

Woensdag startte het feest met de opening van het Lunapark, waar gezellig een biertje gedronken en bijgepraat kon worden. De kermismarkt, sinds een paar jaar volledig georganiseerd door Marktvision BV. ging open en er werd een standwerkerconcours gehouden. De standwerkers presenteerden vol overtuiging en met de nodige humor hun koopwaar aan het winkelend publiek en zorgden voor extra plezier op de markt. Een deskundige jury lette op de omgang met het publiek, interactie met klanten en originaliteit. Zij bepaalde uiteindelijk wie er met de trofee naar huis mocht, dit was heer Hofstede uit Hardenberg met het Snoeppakket. Tweede werd de heer Heide uit Apeldoorn met Autopoets en derde mevrouw Mokrinia uit Utrecht met Brillenklaar.

Donderdag 14 juli stond de Viswedstrijd 55+ HHV op het programma. Dit keer werden de hengels uitgegooid in de Oude Berkel in Borculo. Helaas werd niet al te veel gevangen, maar toch stonden drie prijzen klaar bij Café Marktzicht. De eerste prijs was voor C. Peelen die 480 gram vis gevangen had. J. Meijer kreeg de tweede prijs voor 360 gram vis en derde werd G. Wentink (320 gram).

De commissie kinderspelen mocht ruim 150 kinderen verwelkomen voor een vrijdagmiddagje spelen op het terrein van IJsvereniging Steintjesweide. Dit jaar was het thema Beestenboel. Vroeg in de middag kwam Jan Groot Roessink van De Mettenmaat met een trailer vol dierensoorten: konijnen, cavia's, kalfjes, geiten, alpaca's, schapen, ezeltjes en heel veel kippen. De kinderen konden heerlijk spelen en degenen die durfden konden met de konijnen en cavia's knuffelen. De kinderen vermaakten zich verder met oud Hollandse spelletjes en het springkussen en werden geschminkt. De Koninklijke Harmonie Concordia zorgde voor de muzikale ondersteuning tijdens onder andere de stoelendans. De IJsvereniging had de catering weer perfect voor elkaar. Alle kinderen kregen een patatje, na al dat spelen hadden de kinderen best trek.
Dat gezelligheid geen leeftijd kent bewees men maar weer eens tijdens het dubbeltjesdansen, eveneens op de vrijdagmiddag, bij Café Marktzicht in Hengelo. Als men vroeger naar een dansavond ging dan werd er geen entree gevraagd maar dan moest men een dubbeltje per dans betalen. Voor veel ouderen is dit herkenbaar en genieten ze weer even van de mooie herinneringen van vroeger. De zaal was goed gevuld en onder het genot van een borreltje of een advocaatje kwamen de voetjes goed van de vloer. De middag stond onder leiding van Theo Jaaltink, onze nieuwe keizer, die dit weer voortreffelijk deed.
Traditiegetrouw gingen de vendeliers van EMM op bezoek bij de Bleijke. Daar stond de koning van het vogelschieten bij de Bleijke, de heer Hietland met zijn koningin mevrouw Veerink, hen al op te wachten. De vendeliers van de EMM brachten in samenwerking met een afvaardiging van de Koninklijke Harmonie Concordia een aubade.
Vrijdagavond stond het ringsteken op het programma. Gewapend met eigen fiets en een lans werd er gestreden om de prijzen. Uiteindelijk kregen de beste kandidaten een prijs. Heren: eerste prijs Jan-Willem vd Brink, tweede prijs Don Veenhuis, derde prijs Eef Beek, vierde prijs Dick Regelink, vijfde prijs Amando de Jong. Dames: eerste prijs Gerdien Mullink, tweede prijs Karen Notten, derde prijs Sonja Gerrits, vierde prijs Naomi Beek, vijfde prijs Rilana Beek.

Zondag 17 juli genoten de nieuwe koningsparen, keizerspaar, jeugdkoningin en koningsparen uit de buurtschappen na de receptie van een vaandelhulde. Nadat de Bielemannen de boomstam hadden doorgehakt, kon de optocht van start gaan. De wagens werden in drie categorieën, grote wagens, kleine wagens en gehuurde wagens, beoordeeld door de jury.
Bij de grote wagens behaalde bouwgroep Eeuwige Jeugd ruimschoots de eerste prijs met 192 punten, voor hun wagen 'De Houthakkers'. "Wij werken diep in het bos. Daar hakken wij bomen en zagen wij blokken. Na het harde werk zitten we voor onze hut, en kloven we onze laatste stukjes hout." Tweede met 163 punten werd Hamove met De vergulde gaspijp.

De 'vakantie Express' van de familie Zuurveld/Nuesink behaalde bij de kleine wagens een eerste prijs met 171 punten. De kinderen van de familie Zuurveld en de familie Nuesink zijn in de vakantiestemming en hebben dan ook een heuse vakantie Express gebouwd. "We gaan op vakantie en nemen mee..." Tweede prijs, 154 punten voor Koolhoveheide: 'Koningin van de KHV', derde prijs, 149 punten voor Buurtschap Bekveld 'koningspaar', vierde prijs, 145 punten De Noabers 'koningspaar' en vijfde prijs, 141 punten, Varssel 'koningspaar'.

De prijzen bij de gehuurde wagens (wagens die elders al gelopen hebben) werden als volgt verdeeld: eerste prijs, 216 punten voor Hummeloseweg met de wagen 'Hengels Blauw'. Hengelo heeft in het blauw/witte wapen de 'hoorn des overvloeds' staan. In de kleuren blauw/wit wordt gevoetbald, het zwembad, bleekhuisje, vaderlands porselein en haard/kacheltegeltjes zijn blauw/wit. Tweede prijs, 207 punten voor Buurtvereniging 't Fort Halle met 'Financiële crisis van Griekenland', derde prijs, 201 punten voor Technico Arendsen, 'Kermis met de party Minions', vierde prijs, 185 punten, Buurt van Bielemansdijk met 'Fyra. Vijfde prijs, 179 punten voor Buurtschap Bekveld met 'Verstappen'.

CV De Peardeknuppels reed met 'Bonte Stoet' mee in de optocht om de carnavalsvereniging weer even onder de aandacht brengen, want het is zo de 11e van de 11e. De koning van de Dunsborg van dit jaar is bij de vrijwillige brandweer. Hij werd met zijn koningin vervoerd met een brandweerauto, zo vroegen zij om nieuwe vrijwilligers binnen het brandweerkorps.

De wisselbeker werd toegekend aan de wagen van de Hummeloseweg: 'Hengels Blauw'.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant